Skirtingų šalių virtuvės magija kai kuriems yra pagrindinė kelionės atrakcija. Dažniausiai atostogas į kulinarinius atradimus orientuoja daug keliavę, išlavintą skonį turintys žmonėms. Pigūs skrydžiai į Osaką ar kitomis egzotinėmis kryptimis jiems – tarsi dovana sau, leidžianti atitrūkti nuo kasdienybės ir atrasti beribį skonių, aromatų, spalvų pasaulį. Vis dėlto apie maistą tenka pasvarstyti kiekvienam keliautojui.
Keliaudami nepamirškite ragauti
Posakis apie tai, kad kelias į širdį veda per skrandį, tam tikra prasme galioja ir kelionėms. Virtuvės paslaptys – svarbi kiekvienos šalies kultūrinė dalis. Todėl pažinti ir pamėgti savo atostogų kryptį skanaujant jos gastronominių atradimų – išties gera mintis.
Dėl šios priežasties apie maistą verta pagalvoti dar prieš perkant lėktuvo bilietus. Kiekvienas mūsų turime savitų, individualių kulinarinių įpročių. Pavyzdžiui, vieni gali kasdien valgyti jūros gėrybes, kiti negali į jas nė pažvelgti. Susiruošti keliauti į kurią nors šalį nežinant jos gastronominių ypatumų – tiesiog rizikinga. Juk jei nemėgstate aštraus maisto, lengvabūdiškai keliaudami į Aziją, kur aitriaisiais pipirais gardinamas kone kiekvienas patiekalas, galite patirti diskomfortą.
Svarbus ir kitas su maistu susijęs rūpestis. Net jei esate egzotikos ir atradimų gerbėjai, įprasti produktai gali padėti lengviau apsiprasti su nauja aplinka, kultūra. Todėl skrydžio metu ir netrukus po jo verta skanauti įprastesnių patiekalų. Kelionėje taip pat pravers sveiki užkandžiai – riešutai, džiovinti vaisiai, javainiai ir javų batonėliai. Jie padės numalšinti alkį iki pietų ar vakarienės, suteiks naujų jėgų šaliai pažinti. Tiesa, vien paprastu maistu apsiriboti neverta: kulinariniai įspūdžiai gali virsti neblėstančiais prisiminimais ir tvirtu noru grįžti į atostogų šalį ateityje.
Populiariausios ir įdomiausios pasaulio virtuvės
Savitais kulinariniais sprendimais gali pasigirti beveik kiekviena šalis. Tačiau ypatingų liaupsių pasaulyje sulaukia kelios valstybės arba regionai.
Italija
Keli tūkstantmečiai – pakankamai laiko tam, kad būtų išgrynintos geriausios šios šalies virtuvės savybės. Smaližiai tiesiog dievina itališkus ledus, tiramisu ir desertus su marcipanu. Viduržemio regionas Italiją apdovanojo puikiu klimatu, kuriame gerai auga prieskoninės žolelės, gausiai uždera vaisiai, daržovės. Tikroji pica, meistriškai ruošiama kvapni kava, daugiaryžis, duonelės, makaronai, vytintas kumpis, sūriai – neprilygstamas įkvėpimo šaltinis kiekvienam gurmanui.
Prancūzija
Rafinuotieji prancūzai pasauliui pristato ne tik varlių šlauneles, raguolius, sraiges ar svogūnų sriubą. Šalis gero maisto mėgėjų taip pat vertinama dėl sūrių įvairovės, žąsų kepenėlių pašteto, lietinių, meistriško austrių paruošimo, prieskonių, šampano, vyno. Savitumu pasižymi kiekvienas Prancūzijos regionas, todėl verta bent sykį nukeliauti į kiekvieną jų.
Azijos šalys
Kinija, Japonija, Korėja, Vietnamas, Indonezija jau tapo maisto egzotikos simboliais. Skrudinti vabzdžiai, gyvatės, viščiukų embrionai – vieni mums mažiausiai įprastų, todėl ypač įdomių šio žemyno patiekalų. Didžiulės reikšmės čia turi ir sojų padažas, ryžių bei kvietiniai makaronai, fermentuoti kopūstai (kimči), jūros gėrybės. Azija – neišsemiama skonio potyrių versmė, todėl žemyne gastronominiais tikslais patartina lankytis ne sykį.
Meksika
Populiarusis gvakamolės padažas, kukurūzų burbuolių, takų, buritų ir tortilijų mada, aštrieji pupelių bei mėsos troškiniai po planetą paplito būtent iš Meksikos. Originalūs regiono produktų deriniai ir prieskonių gausa abejingų nepalieka. Šios šalies atradimai turi įtakos ir kitų valstybių kulinariniam identitetui – pavyzdžiui, JAV. Daugelį puikiųjų patiekalų lengvai išragausite vienos kelionės po Meksiką metu.
Pažinti gastronominį paveldą galite užsakydami specialius mokamus turus po žymiausius restoranus arba tyrinėdami juos savarankiškai. Nepriklausomai nuo pasirinkto būdo, tinkamai pasiruošus pigūs skrydžiai į Osaką ar kitomis kulinarinėmis kryptimis leis mėgautis išskirtiniais atradimais ir įkvėpimu gaminti ypatingus patiekalus sugrįžus namo.