Avokadų padažas arba Gvakamolė
Ingredientai:
- 2 prinokę avokadai
- 1 raudonas svogūnas (2 v. š. pjaustyto)
- ½ vidutinio dydžio prinokusio pomidoro
- 1 čili pipiras
- 1 v. š. laimo (žaliosios citrinos) sulčių
- Žiupsnelis druskos (½ a. š.)
- Žiupsnelis juodųjų pipirų
Gaminimas:
Į dubenėlį sudėti nuluptus ir į keturias dalis perpjautus prinokusius avokadus. Įberti žiupsnį druskos, juodųjų pipirų ir šakute sutrinti avokadus iki vientisos masės. Smulkiai supjaustyti svogūną, pomidorą ir čili pipirą ir sudėti į dubenėlį. Įdėti 1 valgomąjį šaukšą šviežiai spaustų laimo sulčių. Viską gerai išmaišyti. Skanaus!
Guakamolę galite naudoti kaip padažą prie meksikietiškų traškučių, talerių, vieno kąsnio sumuštiniams, krepšeliams, taip pat meksikietiškiems patiekalams gardinti.
Traškūs sumuštiniai su avokadu
Ingredientai:
- Duoniukai (8 vnt.)
- 1 avokadas
- Lydytas sviestas (ghee)
- Citrinpipiriai
- Provanso žolelės
Gaminimas:
Užtepkite sviestą ant duoniukų. Supjaustykite nuluptą avokadą plonomis riekelėmis ir išdėliokite ant sviestu padengtų duoniukų. Pabarstykite citrinpipiriais ir provanso žolelėmis. Skanaus!
Silkė su avokadu
Ingredientai:
- Silkė (200-250 g)
- 1 avokadas
- 1 kietai virtas kiaušinis
- Žiupsnis druskos
- Žiupsnis juodųjų pipirų
- Majonezas
Gaminimas:
Kubeliais supjaustyti kietai virtą kiaušinį bei avokadą. Silkę supjaustyti siauromis juostelėmis. Viską sudėti į vieną dubenį, įdėti majonezo, druskos, bei pipirų ir gerai išmaišyti. Skanaus!
Sočios salotos su avokadu, vištienos krūtinėle ir mocarela sūriu
Ingredientai (2 porcijos):
- ½ puodelio balzaminio acto
- 2 v. šaukštai rudojo cukraus
- 2 vištienos krūtinėlės
- Druska
- Pipirai
- Mėgstami žolelių prieskoniai
- 300 g „iceberg“ salotų
- 100 g mocarelos sūrio
- 300-400 g pomidorų (arba 3 vidutinio dydžio pomidorai)
- 1 prinokęs avokadas
- Sauja šviežių baziliko lapelių
Gaminimas
- Padažas: į nedidelį puodą supilkite balzaminį actą ir įdėkite rudąjį cukrų. Maišykite, kol ištirps cukrus. Vos pradėjus virti, sumažinkite karštį dvigubai ir palikite dar 5-8 minutes. Paskui nukelkite ir palikite atvėsti.
- Vištiena: keptuvėje įkaitinkite aliejų. Apibarstykite vištienos krūtinėlę druska, pipirais ir mėgstamų žolelių mišiniu bei dėkite kepti į įkaitintą keptuvę. Kepkite 3-4 minutes kiekvieną pusę ant vidutinio stiprumo ugnies. Atvėsusią supjaustykite kubeliais.
- supjaustykite pomidorus, avokadą ir mocarela sūrį kubeliais ir sudėkite į salotos lapais išklotą dubenį ar lėkštę, kiekvienam ingredientui paskirdami po ketvirtį. Ketvirtas ketvirtis – supjaustytai vištienos file.
- Viską apipilkite paruoštu ir sutirštėjusiu balzaminio acto padažu bei papuoškite baziliko lapeliais.
Avokado salotos su tunu
Ingredientai (2 porcijos):
- 1 skardinė tuno savose sultyse
- 1 prinokęs avokadas
- 300 g. vyšninių pomidoriukų
- 4 puselės konservuotų persikų
- 1 v. š. marinuotų kaparėlių
- 2 saujos salotinės sultenės
- ½ puodelio balzaminio acto
- 2 v. šaukštai rudojo cukraus
- Žolelių prieskoniai
- Žiupsnis druskos
Gaminimas:
- Padažas: į nedidelį puodą supilkite balzaminį actą ir įdėkite rudąjį cukrų. Maišykite, kol ištirps cukrus. Vos pradėjus virti, sumažinkite karštį dvigubai ir palikite dar 5-8 minutes. Paskuj nukelkite ir palikite atvėsti.
- Supjaustykite avokadą ir konservuotus persikus puselėmis. Pomidoriukus perpjaukite pusiau.
- Padalinus į dvi dalis (2 porcijas) ingredientus – kubeliais supjaustytą avokadą, konservuotus persikus, tuną bei pomidoriukus į salotinėmis sultenėmis padengtas lėkštes.
- Užberkite šiek tiek druskos, apibarstykite mėgstamais žolelių prieskoniais ir apšlakstykite padažu.
Avokado ir pieno kokteilis
Ingredientai:
- ½ prinokusio avokado
- 1 bananas
- 1 stiklinė pieno (geriau būtų augalinis – kokosų, sojų, migdolų, pan.)
Gaminimas:
Sudėkite visus ingredientus į trintuvę ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Supilkite į stiklinę ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
Avokado užtepėlė su lašiša
Ingredientai:
- 100 g rūkytos arba sūdytos lašišos file
- 1 prinokęs avokadas
- 100 g liesos, trintos varškės (geriausia varškės masė)
Gaminimas:
Dubenėlyje sutrinkite avokadą šakute, sudėkite smulkiai (kubeliais) supjaustytą lašišą, bei varškę. Viską gerai išmaišykite. Naudoti galite ant duoniukų, talerių, vieno kąsnio sumuštinių krepšelių, trapučių ir panašiai.