Apie fermentuoto maisto naudas kalbėjome ankstesniame straipsnyje: „Fermentuotas maistais – kas tai, kokia iš jo nauda bei kaip pasigaminti?“, trumpai paminėti būtų galima didžiulį gerųjų bakterijų kiekį, lengvesnį maisto virškinimą, geresnę bendrą savijautą, stiprėjantį imunitetą ir ligų prevenciją bei kai kurių gydymą. Taigi žemiau pateikiame keletą nesudėtingų receptų, kuriuos galite pasigaminti namuose ir nesunkiai įtraukti į kasdienį racioną.
Naminis jogurtas
Ingredientai:
- 2 l natūralaus, kuo riebesnio pieno (geriausia nepasterizuoto, jei nėra galimybės, tada bent jau ne „ultra“ pasterizuoto, t.y., galiojančio kelias dienas.)
- 100 ml natūralaus jogurto (atkreipkite dėmesį, kad ant pakuotės būtų parašyta, jog jame yra aktyviųjų bakterijų)
Gaminimas:
- Supilkite pieną į puodą storu dugnu bei pakaitinkite iki 85ºC temperatūros. Neužvirinkite.
- Atvėsinkite pieną iki 45 laipsnių temperatūros.
- Sudėkite jogurtą į pieną ir gerai išmaišykite.
- Uždenkite ir palikite šiltai pastovėti 8-12 valandų. Jei kambaryje nėra pakankamai šilta, uždenkite antklode.
- Kai jogurtas tampa norimos konsistencijos, padėkite jį į šaldytuvą.
Naminis kefyras
Ingredientai:
- 1 l natūralaus,kuo riebesnio pieno (geriausia nepasterizuoto, jei nėra galimybės, tada bent jau ne „ultra“ pasterizuoto, t.y., galiojančio kelias dienas)
- 1 riekė juodos duonos
Gaminimas:
- Supilkite pieną į puodą storu dugnu bei užvirinkite
- Nukėlus nuo viryklės, palikite atvėsti iki 40ºC.
- Į atvėsusį pieną įdėkite duonos riekę, uždenkite ir palikite pastovėti porą dienų kambario temperatūroje.
- Atidarę perkoškite kefyrą, kad jame neplaukiotų duonos likučiai. Mėgaukitės paskanindami trupučiu druskos. Laikykite šaldytuve.
Rauginti kopūstai
Ingredientai:
- 2 kg šviežių kopūstų
- 2 v. šaukštai jūros arba himalajų druskos
- 1 v.š. kmynų
Gaminimas:
- Susmulkinkite kopūstus juostelėmis
- Apiberkite druska ir kmynais bei gerai „paminkykite“ ir palikite pastovėti bent 10 min.
- Sudėkite į stiklinį ar molinį indą, bei uždėkite ant viršaus svorio, kad jie būtų prispausti ir išsisunktų sultys. Siekdami apsaugoti nuo nešvarumų, uždenkite medžiaga ar popieriniu rankšluosčių ir užtvirtinkite guma.
- Po 24 valandų, galite nuimti svorį. Kopūstai turėtų būti apsemti skysčiu. Tuomet toliau uždenkite ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 1-2 savaitėms, kasdien paragaudami, kol kopūstai įgaus jums tinkantį skonį.
- Paskui perdėkite į vakuminį indą ir galite laikyti šaldytuve iki 6 mėnesių.
Kombucha arba arbatos grybas
Ingredientai:
- kombucha grybas (angl. „scoby“) – jį galite gauti iš pažįstamų, arba paieškokite forumuose, žmonės noriai jais dalinasi.
- 3 l švaraus vandens
- 2 v. šaukštų arbatžolių
- 200 ml (puodelis) cukraus
Gaminimas:
- Užpilkite arbatžoles 90ºC laipsnių vandeniu, įdėkite cukrų ir palikite pastovėti per naktį.
- Ryte nukoškite ir įleiskite gautą arbatos grybą į stiklainį su arbata.
- Uždenkite švaria medžiagine ar popierine servetėle ir prispauskite gumyte.
- Laikykite tamsioje vietoje 7-12 dienų.
- Stiklainyje pradėjus gamintis burbuliukams ir atsiradus nestipriam rūgščiam kvapui, išimkite arbatos grybą ir įdėkite į stiklainį (kartu nusemti puodelį kombucha arbatos). Laikykite šaldytuve, kad galėtumėte panaudoti kitą kartą.
- Jau po 7 dienų kombucha yra tinkama gerti, tačiau jei norite įdomesnių skonių, galite įdėti imbiero ar uogų ir palaikyti kambario temperatūroje dar 2-3 dienas. Po to laikykite šaldytuve.
Naminė gira
Ingredientai:
- 100 g cukraus
- 1 a. š. kmynų
- kepaliukas juodos duonos (be jokių priedų, išskyrus gali būti kmynų)
- 15 razinų
Gaminimas:
- Natūraliai sudžiovinti duoną. Džiovinta orkaitėje nebeturės rūgimui reikalingų bakterijų.)
- Duoną susmulkinti ir sudėti į 3 l stiklainį iki pusės.
- Suberti cukrų, kmynus, razinas ir užpilti šiltu vandeniu (3-5 cm iki viršaus)
- Uždengti medžiagine arba popierine servetėle ir prispausti gumyte bei padėti šiltai.
- Laikyti, kol pradės akivaizdžiai matytis rūgimo procesas – giroje ima judėti razinos. Tuomet padėti į šaldytuvą.