• Santykiai
  • Mąstymas
  • Mityba
  • Sportas
  • Namai ir laisvalaikis
  • Karjera ir Produktyvumas
Skip to content
  • Santykiai
  • Mąstymas
  • Mityba
  • Sportas
  • Namai ir laisvalaikis
  • Karjera ir Produktyvumas

  • Santykiai
  • Mąstymas
  • Mityba
  • Sportas
  • Namai ir laisvalaikis
  • Karjera ir Produktyvumas
Pagrindinis / Mityba / 5 nesudėtingi fermentuoto maisto receptai
Mityba

5 nesudėtingi fermentuoto maisto receptai

2017 sausio 9AdminKomentuoti4850 Peržiūrėjo
Pasidalinkite:
  • Facebook
  • Google+
Jūsų įvertinimas: | Bendras rezultatas: 3 (2 )
5 nesudėtingi fermentuoto maisto receptai

Apie fermentuoto maisto naudas kalbėjome ankstesniame straipsnyje: „Fermentuotas maistais – kas tai, kokia iš jo nauda bei kaip pasigaminti?“, trumpai paminėti būtų galima didžiulį gerųjų bakterijų kiekį, lengvesnį maisto virškinimą, geresnę bendrą savijautą, stiprėjantį imunitetą ir ligų prevenciją bei kai kurių gydymą. Taigi žemiau pateikiame keletą nesudėtingų receptų, kuriuos galite pasigaminti namuose ir nesunkiai įtraukti į kasdienį racioną.

Naminis jogurtas

Ingredientai:

  • 2 l natūralaus, kuo riebesnio pieno (geriausia nepasterizuoto, jei nėra galimybės, tada bent jau ne „ultra“ pasterizuoto, t.y., galiojančio kelias dienas.)
  • 100 ml natūralaus jogurto (atkreipkite dėmesį, kad ant pakuotės būtų parašyta, jog jame yra aktyviųjų bakterijų)

Gaminimas:

  • Supilkite pieną į puodą storu dugnu bei pakaitinkite iki 85ºC temperatūros. Neužvirinkite.
  • Atvėsinkite pieną iki 45 laipsnių temperatūros.
  • Sudėkite jogurtą į pieną ir gerai išmaišykite.
  • Uždenkite ir palikite šiltai pastovėti 8-12 valandų. Jei kambaryje nėra pakankamai šilta, uždenkite antklode.
  • Kai jogurtas tampa norimos konsistencijos, padėkite jį į šaldytuvą.

Naminis kefyras

Ingredientai:

  • 1 l natūralaus,kuo riebesnio pieno (geriausia nepasterizuoto, jei nėra galimybės, tada bent jau ne „ultra“ pasterizuoto, t.y., galiojančio kelias dienas)
  • 1 riekė juodos duonos

Gaminimas:

  • Supilkite pieną į puodą storu dugnu bei užvirinkite
  • Nukėlus nuo viryklės, palikite atvėsti iki 40ºC.
  • Į atvėsusį pieną įdėkite duonos riekę, uždenkite ir palikite pastovėti porą dienų kambario temperatūroje.
  • Atidarę perkoškite kefyrą, kad jame neplaukiotų duonos likučiai. Mėgaukitės paskanindami trupučiu druskos. Laikykite šaldytuve.  

Rauginti kopūstai

Ingredientai:

  • 2 kg šviežių kopūstų
  • 2 v. šaukštai jūros arba himalajų druskos
  • 1 v.š. kmynų

Gaminimas:

  • Susmulkinkite kopūstus juostelėmis
  • Apiberkite druska ir kmynais bei gerai „paminkykite“ ir palikite pastovėti bent 10 min.
  • Sudėkite į stiklinį ar molinį indą, bei uždėkite ant viršaus svorio, kad jie būtų prispausti ir išsisunktų sultys. Siekdami apsaugoti nuo nešvarumų, uždenkite medžiaga ar popieriniu rankšluosčių ir užtvirtinkite guma.
  • Po 24 valandų, galite nuimti svorį. Kopūstai turėtų būti apsemti skysčiu. Tuomet toliau uždenkite ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 1-2 savaitėms, kasdien paragaudami, kol kopūstai įgaus jums tinkantį skonį.
  • Paskui perdėkite į vakuminį indą ir galite laikyti šaldytuve iki 6 mėnesių.

Kombucha arba arbatos grybas

Ingredientai:

  • kombucha grybas (angl. „scoby“) – jį galite gauti iš pažįstamų, arba paieškokite forumuose, žmonės noriai jais dalinasi.
  • 3 l švaraus vandens
  • 2 v. šaukštų arbatžolių
  • 200 ml (puodelis) cukraus

Gaminimas:

  • Užpilkite arbatžoles 90ºC laipsnių vandeniu, įdėkite cukrų ir palikite pastovėti per naktį.
  • Ryte nukoškite ir įleiskite gautą arbatos grybą į stiklainį su arbata.
  • Uždenkite švaria medžiagine ar popierine servetėle ir prispauskite gumyte.
  • Laikykite tamsioje vietoje 7-12 dienų.
  • Stiklainyje pradėjus gamintis burbuliukams ir atsiradus nestipriam rūgščiam kvapui, išimkite arbatos grybą ir įdėkite į stiklainį (kartu nusemti puodelį kombucha arbatos). Laikykite šaldytuve, kad galėtumėte panaudoti kitą kartą.
  • Jau po 7 dienų kombucha yra tinkama gerti, tačiau jei norite įdomesnių skonių, galite įdėti imbiero ar uogų ir palaikyti kambario temperatūroje dar 2-3 dienas. Po to laikykite šaldytuve.

Naminė gira

Ingredientai:

  • 100 g cukraus
  • 1 a. š. kmynų
  • kepaliukas juodos duonos (be jokių priedų, išskyrus gali būti kmynų)
  • 15 razinų

Gaminimas:

  • Natūraliai sudžiovinti duoną. Džiovinta orkaitėje nebeturės rūgimui reikalingų bakterijų.)
  • Duoną susmulkinti ir sudėti į 3 l stiklainį iki pusės.
  • Suberti cukrų, kmynus, razinas ir užpilti šiltu vandeniu (3-5 cm iki viršaus)
  • Uždengti medžiagine arba popierine servetėle ir prispausti gumyte bei padėti šiltai.
  • Laikyti, kol pradės akivaizdžiai matytis rūgimo procesas – giroje ima judėti razinos. Tuomet padėti į šaldytuvą.
  • Žymės:
  • Fermentacija
  • Fermentuotas maistas
  • Gerosios bakterijos
  • Gira
  • Jogurtas
  • Kefyras
  • Kombuča
  • Kombucha
  • Probiotikai
Pasidalinkite:
  • Facebook
  • Google+
Ankstesnis įrašas:

Darbo aplinka, kurioje gera dirbti. Kokia ji turėtų būti?

Sekantis įrašas:

Pratimas plank (lenta): atlikimo technikos ir nauda jūsų kūnui

Panašūs straipsniai

Mityba

Geriausias maistas metantiems svorį

2018 birželio 9

Pirma klaida, kurią daro sugalvoję mesti svorį yra visiškas ar radikalus maisto atsisakymas. Tai yra ...

Brokolių salotos su kumpiu ir razinomis
Mityba

Brokolių salotos – 10 receptų, padėsiančių lengviau įtraukti šią naudingą daržovę į racioną.

2017 sausio 28

Brokoliai – viena iš naudingiausių tamsiai žalios spalvos daržovių. Vos 100 g brokolių yra 149% ...

Naminis pomidorų padažas. Tradicinio, saldžiarūgščio ir aštraus pomidorų padažo receptai!
Mityba

Naminis pomidorų padažas. Tradicinio, saldžiarūgščio ir aštraus pomidorų padažo receptai!

2017 sausio 23

Dažnas neįsivaizduoja daugelio savo patiekalų be pomidorų padažo. Juo gardinami makaronai mėsos patiekalai, troškiniai, kai ...

Pikantiška avižų košė su kiaušiniu
Mityba

Avižos. Kodėl verta jas įtraukti į valgomiausių produktų sąrašą ir kaip paįvairinti avižų košę?

2017 sausio 21

Avižos – pakankamai dažnas pusryčių patiekalas, šimtmečiais neprarandantis populiarumo ir neišstumiamas iš raciono kitų populiarių ...

Chlorella - sveikatos ir grožio eliksyras jūsų rytui
Mityba

Chlorella – sveikatos ir grožio eliksyras jūsų rytui

2017 sausio 18

Dauguma žmonių neįsivaizduoja savo ryto be puodelio garuojančios, kvapnios kavos. Deja, be daugeliui malonaus skonio ...

Sveikuolių tinginys
Mityba

Kaip daryti tinginį sveikiau? 6 sveikesnio tinginio receptai

2017 sausio 15

Ko gero nerastume lietuvio, kuris nežinotų visų taip mėgiamo saldumyno tinginio. Ko gero, vienas iš ...

Jums taip pat gali patikti

Šokoladinė bolivinė balanda
Mityba

Sveiki pusryčiai: 11 naujų receptų jūsų rytui

2017 sausio 14Admin
Avokado receptai užtepėlės, kokteiliai, salotos, guakamolė
Mityba

Avokado receptai: užtepėlės, kokteiliai, salotos, gvakamolė

2017 sausio 4Admin

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Naujausi komentarai

  • Zivile
    Sąmoningumas: kas tai ir kokia jo reikšmė jūsų gyvenimui? Nuostabus, informatyvus straipsnis, ačiū!...
  • 35 protingų žmonių patarimai
    Kodėl yra svarbu turėti pomėgį (hobį)? […] Susiraskite hobį – tai padės įprasminti laisv...
  • Elena
    Maistas katėms Lietuvoje – pasiūlos, kokybės, kainos tyrimas Nupirkau katinui Orijen Six Fish, bandėme pereiti nuo Royal...
  • Sportas
    Pratimai nugarai stiprinti, kuriuos galite atlikti namuose Ačiū! Labai išsamūs aprašymai ir dar video prie pratimukų įd...
  • aguona
    Šį pavasarį madingos, lengvai pasiuvamos suknelės Tokio laisvesnio stiliaus suknelems uzkopus i mados virsunes...
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Kontaktai | Reklama | Naudojimosi taisyklės
Visos teisės saugomos © 2021 ManoGyvenimas.lt Privatumo politika     Draugai:  MANO natūrali kosmetika | Farma24 | Irigatoriai

Slapukai

Ši svetainė naudoja slapukus (angl. cookies) Sužinokite daugiau