Brokoliai – viena iš naudingiausių tamsiai žalios spalvos daržovių. Vos 100 g brokolių yra 149% rekomenduojamos paros normos vitamino C, 127% RPN vitamino K, taip pat reikšmingi kiekiai B grupės vitaminų, mangano, kalio, fosforo, bei skaidulų. Tyrimais įrodyta, kad brokoliai gali apdėti apsaugoti nuo vėžinių susirgimų, mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, gerinti širdies ir kraujagyslių sistemos darbą. Taip pat jie padeda reguliuoti kūno svorį, valo bei šarmina organizmą, stiprina imuninę sistemą ir dar nemažai kitų naudų. Tačiau, ypač nesusidūrusiems, iš pažiūros gali būti pakankamai sudėtinga įtraukti brokolį į mitybos racioną, ir dar svarbiau – tuo mėgautis. Neabejojame, kad išsirinksite bent vieną iš žemiau pateiktų receptų, kuriuo mėgausitės su malonumu.
Brokolių salotos su šonine, razinomis ir čederio sūriu
Sudedamosios dalys:
- 1 brokolis
- 200 g apkeptos šoninės (tinka ir kumpis arba rūkyta vištiena)
- ½ puodelio pjaustyto raudono svogūno
- ¼ puodelio razinų
- ¼ puodelio džiovintų spanguolių
- 200 g čederio sūrio (supjaustyto nedideliais kubeliais)
- ¼ puodelio mėgstamo majonezo
- ¼ puodelio alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. vyno acto
- 1 v. š. rudojo cukraus
- druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Nuplaukite brokolį ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sudėkite į dubenį, kuriame gaminsite salotas.
- Supjaustykite nedideliais gabaliukais ir sudėkite į dubenį kumpį, svogūnus, razinas, spanguoles ir čederio sūrį.
- Atskirame indelyje paruoškite padažą: sudėkite majonezą, alyvuogių aliejų, vyno actą ir cukrų. Viską geri išmaišykite.
- Supilkite padažą ant salotų, išmaišykite. Skanaus!
Lengvai apvirtų brokolių salotos su feta sūriu ir skrudintais migdolais
Sudedamosios dalys:
- ½ kg brokolio
- 2 didelės česnako skiltelės
- ¼ a. š. druskos
- 1 v. š. balzaminio (tinka ir vyno) acto (taip pat galite naudoti 2 v. š. citirnos sulčių)
- 1 v. š. medaus
- Juodųjų pipirų pagal skonį
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- ½ puodelio smulkintų migdolų riešutų
- ½ puodelio smulkinto feta sūrio
Gaminimas:
- Supjaustykite brokolius panašaus dydžio gabaliukais ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Pavirkite 3 minutes. Tuomet išimkite iš vandens ir nusausinkite.
- Sutraiškykite česnaką, sumaišykite su medumi, druska, juodaisiais pipirais bei balzaminiu actu (ar citrinos sultimis) bei alyvuogių aliejumi. Palikite pastovėti 5 minutes.
- Ant nedidelės ugnies, keptuvėje su nedideliu kiekiu aliejaus paskrudinkite migdolus. Apie 2-3 minutes.
- Dubenyje sumaišykite pravėsusius brokolius, pusę migdolų, feta sūrį, apipilkite pagamintu padažu ir ant viršaus užberkite likusius migdolus. Skanaus!
Brokolių salotos su kumpiu, salierais ir vynuogėmis
Sudedamosios dalys
- 1 brokolis
- 200 g kumpio (tinka šoninė, rūkyta vištiena)
- ½ puodelio skrudintų migdolų (tinka skrudintos saulėgrąžos)
- 1 smulkintas svogūnas
- ½ puodelio supjaustyto saliero
- ½ puodelio perpus perpjautų besėklių vynuogių
- ½ puodelio majonezo
- ½ v. š. cukraus
- 1 v. š. balzaminio acto
Gaminimas:
- Sumaišykite majonezą, cukrų, actą nedideliame dubenyje. Palikite pastovėti.
- Gerai nuplaukite, nusausinkite ir panašaus dydžio gabaliukais supjaustykite brokolį.
- Keptuvėje paskrudinkite smulkintus migdolus.
- Dubenyje sumaišykite brokolius, nedideliais gabaliukais supjaustytą kupį, pagepintus migdolus, pjaustytus svogūnus, pjaustytą salierą ir perpus perpjautas vynuoges.
- Supilkite padažą ant salotų. Skanaus!
Brokolių salotos su mėlynėmis ir obuoliais
Sudedamosios dalys:
- 3 puodelių smulkintų brokolių
- ½ puodelio mėlynių
- ¼ puodelio smulkinto raudono svogūno
- ¼ puodelio džiovintų spanguolių
- ¼ puodelio saulėgražų sėklų
- ½ obuolio (nulupto ir supjaustyto kubeliais)
- ½ puodelio graikinio (ar natūralaus) jogurto
- 1 v. š. medaus
- 1 v. š. citrinos sulčių
- 1 v. š. obuolių sidro acto
- 1 v. š. aguonų
Gaminimas:
- Į dubenį sudėkite smulkintus brokolius, mėlynės, svogūną, spanguoles, saulėgrąžas, obuolį (jei prieš valgant salotas teks jas palaikyti, apšlakstykite obuolio gabaliukus citrinos sultimis, kad neparuduotų).
- Atskirame dubenėlyje paruoškite padažą: sumaišykite jogurtą, medų, citrinos sultis, actą ir aguonas.
- Supilkite padažą ant sumaišytų ingredientų. Skanaus!
Pakepintos brokolių salotos su citrina ir migdolais
Sudedamosios dalys:
- 1 brokolis
- 1 a. š. alyvuogių aliejaus
- ½ a. š. druskos
- ¼ puodelio migdolų
- ¼ puodelio džiovintų spanguolių ar razinų
- 1 v. š. krapų
- 4 plonos riekutės citrinos (kiekviena padalinta į 8 trikampėlius)
- 2 v. š. citrinos sulčių
- 2 v. š. medaus
- ½ v. š. garstyčių (geriausia Dižono)
- 1 a. š. balzaminio acto
- 1 skitelė česnako
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
- Supjaustykite brokolius pakankamai dideliais gabaliukais, apšlakstykite 1 a. š. alyvuogių aliejaus ir puse šaukštelio druskos. Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 15-20 minučių arba kol pastebėsite, kad ima ruduoti.
- Keptuvėje paskrudinkite smulkintus migdolus. Juos taip pat galite skrudinti orkaitėje, padėkite šalia brokolių ir kepkite apie 8 minutes.
- Į dubenį sudėkite brokolius, bigdolus, spanguoles, krapus ir mažyčius citrinos gabaliukus.
- Atskirame dubenėlyje paruoškite padažą: gerai išmaišykite citrinos sultis, medų, garstyčias, actą, sutraiškytą česnaką ir alyvuogių aliejų.
- Supilkite ant salotų. Skanaus!
Brokolių salotos su ananasais ir mėlynėmis
Sudedamosios dalys:
- 1 brokolis
- ½ raudono svogūno (pjaustyto)
- ¼ puodelio saulėgrąžų sėklų
- ¼ puodelio šiaudeliais tarkuotų morkų
- ¼ puodelio šiaudeliais tarkuotų obuolių
- ½ puodelio konservuotų ananasų gabaliukais (ir pasilikite 2 v. š. jų sulčių)
- ½ puodelio mėlynių
- ¼ puodelio džiovintų spanguolių
- ¼ puodelio natūralaus jogurto
- 1 v. š. balzaminio acto
- 1 v. š. cukraus
- druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Supjaustykite nuplautus brokolius panašaus dydžio gabaliukais. Sudėkite į verdantį puodą ir pavirkite 1 minutę. Išimkite iš vandens, nusausinkite ir atvėsinkite.
- Sudėkite brokolius į dubenį, taip pat įdėkite morkas, obuolius, pjaustytus svogūnus, saulėgrąžų sėklas, ananasų gabaliukus, mėlynes ir spanguoles. Išmaišykite.
- Atskirame dubenyje sumaišykite ingredientus padažui: jogurtą, actą, cukrų, ananasų sultis, šiek tiek druskos ir pipirų pagal skonį.
- Supilkite gerai išmaišytą padažą ant salotų. Skanaus!
Viduržemo jūros brokolių salotos
Sudedamosios dalys:
- 4 puodeliai panašiais gabaliukais pjaustytų brokolių
- ½ puodelio paruoštų (virtų arba konservuotų) avinžirnių
- ½ puodelio marinuotų juodųjų alyvuogių
- ½ raudonosios saldžiosios paprikos
- ½ puodelio feta sūrio
- ¼ puodelio alyvuogių aliejaus
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Pavirkite supjaustytus brokolius pasūdytame vandenyje ar garuose 2 minutes. Tuomet perplaukite šaltu vandeniu.
- Išimkite sėklas iš raudonosios paprikos ir supjaustykite ją šiaudeliais. Tuomet kiekvieną šiaudelį padalinkite dar į tris dalis.
- Į dubenį sudėkite brokolius, pjaustytą papriką, avinžirnius, alyvuoges ir smulkintą fetą sūrį.
- lengvai išmaišykite, užpilkite alyvuogių aliejų, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais ir dar kartą lengvai pamaišykite. Skanaus!
Rytų virtuvės (Azijietiškos) brokolių salotos su riešutiniu padažu
Sudedamosios dalys:
- 1 didelis brokolis
- 1 puodelio „edamame“ pupelių
- ½ puodeio smulkiai supjaustyto svogūno
- ½ puodelio žemės riešutų
- juodųjų sezamų sėklų (tiks ir baltos, jei neturite)
- ¼ puodelio riešutų sviesto
- 1 v. š. ryžių acto
- 1 v. š. sojos padažo
- 1 v. š. medaus arba agavų sirupo
- 1-2 v. š. karšto vandens
Gaminimas:
- Apvirkite gabaliukais pjaustytą brokolį verdančiame pasūdytame vandenyje 30 s. Perkoškite ir atvėsinkite.
- Į dubenį sudėkite brokolius, pupeles, svogūną, žemės riešutus.
- Padažui: sumaišykite riešutų sviestą, actą, sojos padažą ir medų. Jei konsistensiją per tiršta, pagal poreikį įpilkite karšto vandens ir gerai išmaišykite.
- Pilkite padažą ant salotų, išmaišykite ir ant viršaus pabarstykite sezamo sėklomis. Skanaus!
Brokolių salotos su Gouda sūriu
Sudedamosios dalys:
- 3 puodeliai pjaustyto brokolio
- ¼ puodelio smulkinto raudono svogūno
- ½ puodelio vyšninių pomidorų (perpjautų perpus)
- ½ puodelio paskrudintų migdolų
- 200 g Gouda sūrio
- ⅛ puodelio alyvuogių aliejaus
- ⅓ puodelio raudonojo vyno acto
- ¼ a. š. cukraus
- ¼ a. š. juodųjų pipirų
- Druskos pagal skonį
Gaminimas:
- Apvirkite gabaliukais pjaustytą brokolį verdančiame pasūdytame vandenyje 30 s. Perkoškite ir atvėsinkite.
- Dubenyje sumaišykite brokolius, svogūnus, pomidorus, riešutus ir kubeliais supjaustytą sūrį.
- Atskirame dubenėlyje paruoškite padažą: sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, cukrų, pipirus, druską.
- Paruoštu padažu pagardinkite salotas. Skanaus!
Broccoli Salad with Raisins & Bacon
Brokolių salotos su kumpiu ir razinomis
Sudedamosios dalys:
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 v. š. raudonojo vyno acto
- 2 v. š. natūralaus jogurto arba lengvo majonezo
- 1 a. š. cukraus
- 1 didelis brokolis
- ¼ puodelio raudonojo svogūno (pjaustyto pusžiedžiais)
- ½ puodelio razinų
- ¼ puodelio saulėgrąžų
- 100 g apkepto kumpio
Gaminimas:
- Paruoškite padažą nedideliame dubenyje: sumaišykite jogurtą, (majonezą), alyvuogių aliejų, actą, cukrų.
- Į didesnį dubenį sudėkite panašiais gabaliukais supjaustytą brokolį, pusžiedžiais supjaustytą svogūną, razinas, saulėgrąžų sėklas, ir nedideliais gabaliukais supjaustytą kumpį. Užpilkite padažo ir išmaišykite. Skanaus!