Dažnas neįsivaizduoja daugelio savo patiekalų be pomidorų padažo. Juo gardinami makaronai mėsos patiekalai, troškiniai, kai kurios kruopos ir taip toliau. Pateikiame 4 išbandytus pomidorų padažo receptus, kuriais galėsite nustebinti savo namiškius sveiku, naminiu, tradiciniu, aštriu ar saldžiarūgščiu pomidorų padažu.
Naminis pomidorų padažas iš šviežių pomidorų
Sudedamosios dalys:
- 2 kg šviežių pomidorų (nulupti odelę ir išimti sėklas)
- ¼ puodelio alyvuogių aliejaus
- 3 vidutinio dydžio svogūnai (supjaustyti)
- 8 česnako skiltelės (susmulkinti)
- ⅓ puodelio šviežių baziliko lapų (susmulkinti)
- šakelė šviežių čiobrelių (arba ½ a. š. džiovinto)
- šakelė šviežio raudonėlio (arba 1 a. š. džiovinto)
- 2 lauro lapeliai
- 2 šakelės šviežių petražolių (arba 1 a. š. džiovintų)
- 1 a. š. jūros druskos
- 1 morka
- 1 v. š. medaus
Gaminimas:
- į didelį puodą įpilkite alyvuogių aliejų ir įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies.
- Sudėkite pjaustytus svogūnus, česnaką ir pusę tarkuotos morkos.
- Pakepinkite 6-8 minutes arba kol suminkštės svogūnai.
- Sudėkite pomidorus (kad lengviau juos nuluptumėte, įpjaukite „x“ formos įpjovą pomidoro viršuje, tuomet įdėkite pomidorą į verdantį vandenį, po 10 sekundžių išimkite ir įdėkite į ledo vonelę. Tuomet lengvai nuimkite odą).
- Sudėkite baziliko lapelius raudonėlį, čiobrelį, lauro lapus, petražoles ir jūros druską.
- Virkite ant mažos ugnies 2-3 valandas, kol pradės tamsėti.
- Likus 30 minučių, įdėkite likusią pusę morkos (netarkuotą), kad sugertų rūgštumą.
- Įdėkite medų. Jei pomidorai labai rūgštūs, galite įdėti papildomai rudojo cukraus.
- Išimkite žoleles ir morką.
- Jei norite visiškai vientisos masės, panaudokite trintuvą (blenderį) ir pertrinkite padažą.
Šį pomidorų padažą galite laikyti šaldytuve 1 savaitę. Jei nespėjote suvalgyti, galite užšaldyti.
Naminis pomidorų padažas iš konservuotų pomidorų
Sudedamosios dalys:
- 2 vidutinio dydžio svogūnai (supjaustyti(
- 8 česnako skiltelės (smulkintos)
- ¼ puodelio alyvuogių aliejaus
- 4 skardinės (po 400 g) konservuotų pomidorų
- 1 skardinė (200 g) pomidorų pastos
- ½ šaukštelio džiovinto raudonėlio
- 1 v. š. džiovinto baziliko (arba ¼ puodelio šviežio, smulkinto)
- druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Ant vidutinės ugnies įkaitinkite puodą ir įpilkite alyvuogių aliejų.
- Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes.
- Sudėkite smulkintą česnaką ir pakepkite dar minutę.
- Tuomet sudėkite pomidorus, pomidorų pastą, raudonėlį, baziliką, druską ir pipirus.
- Leiskite puodui užvirti ir tuomet primažinkite ugnį.
- Virkit 10-15 minučių. Galite virti ir ilgiau jei norite tirštesnio padažo.
- Sutrinkite trintuvu (blenderiu).
Naminis saldžiarūgštis pomidorų padažas
Sudedamosios dalys:
- 1,5 kg pomidorų be žievelės ir sėklų (supjaustyti gabaliukais)
- ¼ puodelio alyvuogių aliejaus
- 2 raudonųjų paprikų (supjaustyti gabaliukais)
- 2 didelių svogūnų (supjaustyti)
- 4 česnako skiltelės (susmulkinti)
- ½ stiklinės rudojo cukraus
- 2 v. š. druskos
- 75 ml obuolių acto
- ½ a. š. maltų juodųjų pipirų
- ½ a. š. cinamono
- ½ a. š. maltos kalendros
- ½ a. š. džiovinto baziliko arba ¼ puodelio smulkinto šviežio
Gaminimas:
- Į įkaitintą puodą įpilkite alyvuogių aliejų ir sudėkite pjaustytus svogūnus. Pakepkite 5-7 minutes.
- Sudėkite nuluptus, smulkintus pomidorus, smulkintas paprikas (be sėklų). Sudėkite cukrų, druską, pipirus, cinamoną, kalendrą ir baziliką ir gerai išmaišykite.
- Užvirus, sumažinti ugnį ir virti apie 1 val., kol masė sutirštės.
- Sudėkite smulkintą česnaką, actą ir pavirkite dar kelias minutes.
- Susmulkinkite trintuvu (blenderiu) iki vientisos masės.
- Jei matote, kad nesunaudosite per savaitę, galite dar karštą supilstyti į švarius stiklainius ir užsukti steriliais dangteliais.
Naminis aštrus pomidorų padažas
Sudedamosios dalys:
- 3 kg pomidorų be žievelės ir sėklų (supjaustyti gabaliukais)
- 3 raudonos paprikos (išimti sėklas ir supjaustyti kubeliais)
- 1 aitrioji paprika (išimti sėklas ir susmulkinti)
- 2 dideli svogūnai (supjaustyti)
- 6 česnako skiltelės (susmulkinti)
- 4 vidutinio dydžio obuoliai
- 5 v. š. rudojo cukraus
- 2 v. š. jūros druskos
- 3 v. š. obuolių acto
- sauja petražolių (susmulkinti)
- 2 v. š. vorčesterio padažo
- 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
- 1 a. š. cinamono
- 1 a. š. maltų gvazdikėlių
- 1 a. š. maltų kvapniųjų pipirų
Gaminimas:
- Sudėti visas daržovės į virtuvinį kombainą (arba didelį dubenį, jei naudosite rankinį blenderį) ir susmulkinti
- Supilti masę į puodą (geriausia storu dugnu)
- Užvirti, tuomet primažinti ugnį ir virti apie valandą – pusantros, kol padažas sutirštės
- Obuolius nulupti, supjaustyti skiltelėmis, suberti į keptuvę ir pakaitinus ant nedidelės ugnies uždengti ir palikti, kol suminkštės. Tuomet supilti į pomidorų masę.
- Suberti petražoles, actą ir dar kartą sutrinti trintuvu (blenderiu).
- Jei paragavus trūksta aštrumo, visuomet galime įpilti maltos čili paprikos miltelių.