Ko gero nerastume lietuvio, kuris nežinotų visų taip mėgiamo saldumyno tinginio. Ko gero, vienas iš paprasčiausiai paruošiamų saldumynų – Tinginys – metų metais ėjo iš šeimininkių lūpų į lūpas, tad visai nenuostabu, jog ilgainiui atsirado įvairiausių tinginio variacijų. Atrinkome ir išmėginome keletą sveikesnių tinginio receptų. Svarbiausia, kad esmė išlieka – tinginys visada bus lengvai ir greitai paruošiamas, nebrangus saldumynas visai šeimai.
SVEIKUOLIŲ TINGINYS
- Avižiniai dribsniai: 250 g
- Auksaspalvis sirupas: 4 v. šaukštai
- Kokosų (nerafinuotas, šalto spaudimo) aliejus: 150 g
- Linų sėmenys: 2 v. šaukštai
- Medus: 50 g
- Kakava: 1 v. šaukštas
- Kokosų drožlės: 50 g
Gaivaus sveikesnio tinginio receptas:
- Ištirpinkite kokosų sviestą ir sumaišykite jį su medumi ir kakava.
- Į virtuvinį kombainą sudėkite avižinius dribsnius, linų sėmenis, apipilkite ištirpintu kokosų sviestu su medumi ir įdėkite auksaspalvį sirupą. Gerai išmaišykite. Nereikia visiškai vientisos masės, gali kažkiek matytis avižinių dribsnių.
- Sudėkite į norimą formą, apibarstykite kokosų drožlėmis ir kepkite orkaitėje, 180 laipsnių (C) temperatūroje apie 20 minučių. Taip pat galite valgyti ir nekeptą, tuomet jausis šiek tiek kietesnės avižos. Jei nekepsite, prieš valgant padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Kaina: ~4 eur | Porcijos: 3-4 |Gaminimo laikas: iki 40 min.
GAIVUS TINGINYS SU VARŠKE IR UOGOMIS
- Sausainiai “Gaidelis”: 3 pakeliai = 360 g
- Pertrinta varškė (pvz., President): 350 g
- Sviestas 82%: 150 g
- Rudasis cukrus: 50 g
- Vanilinis cukrus: 20 g
- Uogos (šviežios arba šaldytos): apie ½ litro
Gaivaus sveikesnio tinginio receptas:
- Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir varške. Turi gautis vientisa masė.
- Sulaužykite pakankamai smulkiais gabalėliais sausainius (sutrupinti nereikia) ir sudėkite į dubenį su varške ir sviestu;
- Viską gerai išmaišykite, įsitikinkite, kad visi sausainiai padengti varškės mase;
- Į masę sudėkite švarias (nuplautas ir nusausintas) šviežias ar ne visiškai pilnai atšildytas šaldytas uogas. Puikiai tinka rūgštesnės, daugiau kontrasto suteiksiančios uogos: serbentai, bruknės, avietės, braškės, mėlynės ir pan. Išmaišykite, kad uogos pasiskirstytų daugiau mažiau tolygiai masėje.
- Sudėkite varškės tinginio masę į formą, kurioje stingdysite. Padėkite tinginį į šaldytuvą, kad sustingtų. Tinginys pilnai sustings ir bus tinkamas pjaustymui po 6-8 val. Jei norite greičiau, galite dėti į šaldymo kamerą, tačiau po 2 val., nepamirškite perkelti tinginio į šaldytuvą.
Kaina: ~3,5 eur | Porcijos: 4-5 | Gaminimo laikas: iki 20 min.
VARŠKĖS TINGINYS su džiovintais vaisiais
- Sausainiai “Gaidelis”: 3 pakeliai = 360 g
- Pertrinta varškė (pvz., President): 500 g
- Sviestas 82%: 1 pakelis = 200 g
- Saldintas sutirštintas pienas (kondensuotas): ½ skardinės = 200 g
- Vanilinis cukrus: 20 g
- Citrinos sultys: 2 v. šaukštai
- Džiovinti vaisiai (abrikosai, slyvos, spanguolės, razinos): 200 g
Varškės tinginio receptas:
- Kambario temperatūros sviestą išplakite su kondensuotu pienu, vaniliniu cukrumi, citrinos sultimis ir varške. Turi gautis vientisa masė.
- Sulaužykite pakankamai smulkiais gabalėliais sausainius (sutrupinti nereikia) ir sudėkite į dubenį su varške, sviestu ir kondensuotu pienu;
- Viską gerai išmaišykite, įsitikinkite, kad visi sausainiai padengti varškės mase;
- Į masę sudėkite šiek tiek susmulkintus džiovintus vaisius. Viską išmaišykite, kad paskirstytumėte tolygiai.
- Sudėkite varškės tinginio masę į formą, kurioje stingdysite. Padėkite tinginį į šaldytuvą, kad sustingtų. Varškės tinginys pilnai sustings ir bus tinkamas pjaustymui po 6-8 val. Jei norite greičiau, galite dėti į šaldymo kamerą, tačiau po 2 val., nepamirškite perkelti tinginio į šaldytuvą.
Kaina: ~6-7 eur | Porcijos: 4-5 | Gaminimo laikas: iki 30 min.
VEGANIŠKAS TINGINYS
- Sausainiai “Gaidelis”: 3 pakeliai = 360 g
- Riešutai (tinka bet kokie jūsų mėgstami riešutai – migdolai, lazdyno, žemės, anakardžių, kt.): 100 g
- Kokosų pienas: 200 g
- Kokosų aliejus (nerafinuotas, šalto spaudimo): 100 g
- Juodasis veganiškas šokoladas (72%): 100 g
- Rudasis cukrus: 30 g
- Kakavos milteliai: 2 v. šaukštai
Veganiško tinginio receptas:
- Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, kokosų aliejų, supilkite kokosų pieną, cukrų ir kakavą. Maišykite, kol gausis vientisa masė.
- Atskirame dubenyje sulaužykite pakankamai smulkiais gabalėliais sausainius (sutrupinti nereikia);
- Apipilkite sausainius šokolado mase, suberkite šiek tiek pasmulkintus riešutus ir itin gerai išmaišykite.
- Sudėkite veganiško tinginio masę į formą, kurioje stingdysite. Padėkite tinginį į šaldytuvą, kad sustingtų. Veganiškas tinginys pilnai sustings ir bus tinkamas pjaustymui po 6-8 val. Jei norite greičiau, galite dėti į šaldymo kamerą, tačiau po 2 val., nepamirškite perkelti tinginio į šaldytuvą.
Kaina: ~5 eur | Porcijos: 3-4 | Gaminimo laikas: iki 30 min.
TINGINYS BE GLIUTENO
- Spraginti ryžių dribsniai: 250 g
- Sviestas 82%: 50 g
- Saldintas sutirštintas pienas: ½ skardinės = 200 g
- Pieniškas šokoladas: 100 g
- Kakavos milteliai: 1 v. šaukštas
Tinginio be gliuteno receptas:
- Nedideliame puode ištirpinkite sviestą. Baigiant tirpti sudėkite kondensuotą pieną ir kakavą ir gerai išmaišykite.
- Atskirai, garų vonelėje ištirpinkite šokoladą.
- Į formą, kurioje stingdysite tinginį, patieskite maistinę plėvelę ir supilkite ištirpusį, šiek tiek pravėsusį šokoladą.
- Sudėkite ryžių dribsnius į sviesto ir kondensuoto pieno masę ir gerai išmaišykite, kad neliktų sausų dribsnių.
- Sudėkite tinginio masę į šokoladu padengtą formą. Padėkite tinginį į šaldytuvą, kad sustingtų. Tinginys be gliuteno pilnai sustings ir bus tinkamas pjaustymui po 3-4 val. Jei norite greičiau, galite dėti į šaldymo kamerą, tačiau po 2 val., nepamirškite perkelti tinginio į šaldytuvą.
Kaina: ~4,5 eur | Porcijos: 3 | Gaminimo laikas: iki 20 min.
KUKURŪZINIS TINGINYS BE GLIUTENO
- Nesaldūs kukurūzai: 100 g
- Sviestas 82%: 100 g
- Saldintas sutirštintas karamelizuotas pienas (Rududu): 1 skardinė = 397 g
- Lukštentos saulėgrąžos: 50 g
Kukurūzinio tinginio be gliuteno receptas:
- Garuose ištirpintą sviestą išsukite su rududu.
- Suberkite kukurūzus ir išmaišykite, kad kukurūzai apsivoliotų karamelės mase.
- Sudėkite tinginio be gliuteno masę į formą ir viršų apibarstykite lukštentomis saulėgrąžomis. Padėkite tinginį į šaldytuvą, kad sustingtų. Kukurūzinis tinginys pilnai sustings ir bus tinkamas pjaustymui po 3-4 val. Jei norite greičiau, galite dėti į šaldymo kamerą, tačiau po 2 val., nepamirškite perkelti tinginio į šaldytuvą.
Kaina: ~2,5 eur | Porcijos: 3 | Gaminimo laikas: iki 20 min.
Na ir pabaigai pateikiame keletą tradicinių tinginių receptų, kuriais siūlome nepiktnaudžiauti dėl itin didelio kaloringumo ir cukraus kiekio. Juk niekada negali žinoti, kada prireiks tradicinio, nuo seno Lietuvoje žinomo recepto 🙂
TRADICINIS TINGINYS
- Sausainiai “Gaidelis”: 3 pakeliai = 540 g
- Sviestas 82%: 1 pakeliai 180-200 g
- Saldintas sutirštintas (kondensuotas) pienas: 1 skardinė = 397 g
- Kakava (milteliai): 3 v. šaukštai
Tradicinio tinginio receptas:
- Ant nedidelės ugnies puode ištirpinkite sviestą su kondensuotu pienu, įmaišykite kakavą;
- Sulaužykite pakankamai smulkiais gabalėliais sausainius (sutrupinti nereikia) ir sudėkite į puodą su ištirpintu sviestu ir kondensuotu pienu, išmaišykite;
- 1-2 min. maišykite puode ant nedidelės ugnies;
- Palaukite, kol šiek tiek pravės ir sudėkite į tinginio masę į maistinę plėvelę ar sviestinį popierių norima forma. Padėkite tinginį į šaldytuvą, kad sustingtų. Tinginys pilnai sustings ir bus tinkamas pjaustymui po 6-8 val. Jei norite greičiau, galite dėti į šaldymo kamerą, tačiau po 2 val., nepamirškite perkelti tinginio į šaldytuvą.
Kaina: ~4 eur |Porcijos: 4-6 | Gaminimo laikas: iki 30 min.
KARAMELINIS TINGINYS
- Sausainiai “Gaidelis”: 4 pakeliai = 720 g
- Sviestas 82%: 1 pakelis 180-200 g
- Karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas (RUDUDU): 1 skardinė = 397 g
- Pieniškas šokoladas: 50 g
Karamelinio tinginio receptas:
- Maišydami ištirpinkite sviestą su Rududu ir šokoladu, neužvirinkite;
- Sulaužykite pakankamai smulkiais gabalėliais sausainius (sutrupinti nereikia) ir sudėkite į puodą su ištirpintu sviestu ir kondensuotu pienu, išmaišykite;
- Maišykite puode ant nedidelės ugnies apie 5 minutes;
- Palaukite, kol šiek tiek pravės ir sudėkite į karamelinio tinginio masę į maistinę plėvelę ar sviestinį popierių norima forma. Padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Tinginys pilnai sustings ir bus tinkamas pjaustymui po 6-8 val. Jei norite greičiau, galite dėti į šaldymo kamerą, tačiau po 2 val., nepamirškite perkelti tinginio į šaldytuvą.
Kaina: ~5 eur | Porcijos: 6-8 | Gaminimo laikas: iki 30 min.
TINGINYS SKRUZDĖLYNAS
- Sausainiai “ saldūs krekeriai”: 2 pakeliai = 300 g
- Sviestas 82%: 100 g
- Karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas (RUDUDU): 1 skardinė = 397 g
- Aguonos: 100 g
Tinginio skruzdėlyno receptas:
- Kambario temperatūros sviestą išsukite su kambario temperatūros rududu iki vientisos masės;
- Į masę suberkite krekerius ir pusę aguonų ir dar šiek tiek pamaišykite (patogiausia viską maišyti virtuviniu kombainu);
- Gautą masę (sausainių gabaliukų praktiškai nebesimato) ant lėkštės ar padėklo suformuokite į kalną ir apiberkite likusiomis aguonomis.
Kaina: ~3 eur | Porcijos: 3-4 | Gaminimo laikas: iki 15 min.
Puikus receptai! Sveikuoliu tinginys labai primena megstamiausia mano deserta angliska „flapjack“! Tinginiu skruzdelynas visada paperka draugus! Dar nebandziau su kukuruzais, bet jis jau eileje!